Алергија за време на пролет – не е доцна за профилакса!

Опасноста по здравјето, која ја крие поленот, наметнува да се преземат мерки против алергија за време на пролет. Да видиме што препорачуваат алерголозите во таа насока.

При висока концентрација на полен во воздухот – на затворено дома – првата препорака при алергија за време на пролет

Специјалистите апелираат да НЕ се излегува надвор во деновите со високи и многу високи нивоа на полен во воздухот, особено кога е ветровито. Обично, концентрацијата на полен се зголемува наутро измеѓу 5 – 10 часот, и 19 – 22 ч. навечер. Препорачливо е, во овие интервали да се избегнуваат активности на отворено и да се седи во затворено со затворени прозорци.

Мерки на отворено за превенција на алергија за време на пролет

Кога се излегува надвор, експертите препорачуваат носење на лични заштитни средства.

Маската за лице за еднократна употреба FFP2 обезбедува многу високо ниво на заштита, и го попречува навлегувањето на полен во носот и грлото. Заштитните очила, контактот меѓу очите и поленот го сведуваат на минимум.

Дури и со заштитни средства, луѓето, предиспонирани на алергија на полен, треба да избегнуваат активности, кои ги изложуваат на контакт со полен. Такви примери се косење на трева, чистење на тераса, спортување на отворено.

Во случаи, кога треба да се помине ноќта на отворено, пожелно е да НЕ се спие до извори на полен (цвеќиња, дрва, грмушки).

Специјалистите обрнуваат специјално внимание и на фактот, дека облеката и косата се како магнет за полен. Затоа, секогаш се препорачува капење и пресоблекување кога се влегува однадвор. Друга препорака, е да се избегнува сушењето на испрана облека надвор за време на пролет, бидејќи поленот е насекаде.

Кога се патува со автомобил, пожелно е прозорците да се затворени, за да се спречи навлегувањето на полен.

Многу важна препорака на експертите е употребата на бета глукан – единствениот имуномодулатор од природно потекло со докажан механизам на дејство

Оптимално количество од овој природен модулатор на клеточниот имун одговор се содржи во следните производи од групата на Имунобор:

Имунобор Кидс Актив сироп/Imunobor®Kids Activ Syrup (за деца до 8 години, и над 8 години)Имунобор Бета Глукан 300/Imunobor® Beta Glucan 300 (за возрасни)


Имунобор Кидс растителни капсули/Imunobor® Kids VGcaps (за деца во училишна возраст)

Бета глуканот во овие 3 производи придонесува за враќање на балансот меѓу имуните клетки, кои што учествуваат во алергиската реакција. На тој начин, помага за намалување на алергиската реакција и ги олеснува симптомите на пролетна алергија.

Производите од групата на Имунобор се целосно безбедни и пациентите одлично ги поднесуваат.

Пременопауза – погоден период за превенција од несакано дебелеење (обезност)

Според истражување, објавено на 28 февруари 2022 г. во списанието „Menopause“, периодот на пременопауза (кој може да трае 2-8 години, се карактеризира со нередовен менструален циклус) кај жените е најдобар период за воведување на промени во начинот на живот, со цел превенција од несакано дебелеење. Со напредувањето на возраста, жените се подложни на таложење на масни наслаги, особено во областа на стомакот и половината. Освен годините, за оваа предиспонираност на таложење на масни наслаги во периодот на пременопауза, и менопауза (период кога кај жените отсуствува менструален циклус повеќе од 12 последователни месеци), се одговорни и промените во нивоата на женските полови хормони – естрогени. Други тегоби, од кои се жалат жените во овој период од животот, се – феноменот „жешки бранови“, ноќно потење, честа промена на расположението и сувост на вагината.

Кога жената влегува во менопауза, во телото се случуваат низа физиолошки промени. Организмот започнува да согорува помалку калории, постепено се променува распределбата на телесните масти, мускулатурата слабее и коскената маса се намалува. Во периодот на пременопауза, производството на естрогени забрзано се намалува. Како резултат на тоа намалување, се забележуваат погоре наведените последици. Овие процеси не започнуваат одеднаш во пременопауза, односно во менопауза.

Заради овие причини, научниците го истражуваат составот на телесната маса, распределеноста на мастите и брзината на метаболизмот во мирување, како и по време на тренинг. Во истражувањето учествуваат 72 жени на возраст помеѓу 35 и 60 години, распоредени во 3 групи со еднаков број на учеснички (24):

 • Помлади жени со редовен менстурален циклус
 • Жени во пременопауза, со возраст над 38 години и со нередовен циклус
 • Жени во менопауза, кај кои нема менструален циклус повеќе од 12 последователни месеци

Секоја група е составена од еднаков број на жени со нормална и зголемена телесна маса, според Индексот за телесна маса.

За да се пресмета составот на телесната маса, научниците користеле златен стандард, кој е со гарантирана прецизност. Согорените калории се пронајдени преку метаболички мерења. Исто така, секоја од жените пополнала прашалник во однос на својата физичка активност, начин на исхрана и историја на гинеколошки заболувања.

Според резултатите, периодот на пременопауза е од суштинско значење за превенција на несаканото дебелеење (обезност)

Истражувачите утврдиле, дека процентот на телесни масти е најнизок кај жените со редовна менструација, додекај кај жените во пременопауза се набљудува значително зголемување на истите. Исто така, кај жените со нередовна менструација започнува постепено успорување на метаболизмот, коешто се интензивира и кај жените во менопауза.

Заклучокот на научниците е, дека воведувањето на некои промени во физичката активност и исхраната кај жените во пременопауза може да се одрази позитивно на тегобите во пременопауза и менопауза, како и на целосното здравје.
Се препорачува намалување на целосниот секојдневен прием на калории, и да се стави приоритет на физичките активности.

Фитоестрогени за полесно совладување на пременопауза и менопауза

Покрај балансирана исхрана и редовен тренинг за олеснување на тегобите во пременопауза и менопауза, се препорачува и употреба на фитоестрогени. Фитоестрогени се растителни материи кои структурно и функционално се многу слични на природните женски полови хормони. Фитоестрогените ја враќаат хормоналната рамнотежа и значително го подобруваат квалитетот на живот кај жените.
Во производите од Феминорм групата:


Феминорм/Feminorm®
Феминорм Дуо/Feminorm® Duo

Феминорм Добра Ноќ/Feminorm® Good Night

Феминорм Остео/Феминорм® Оstео

има оптимални количества на висококвалитетни фитоестрогени, комбинирани со различни компоненти соодветни за различни тегоби. Сите производи од групата на Феминорм се со докажана безбедност. без податоци за контраиндикации и несакани ефекти.

Простабор Форте капсули- во терапија на бенигна хиперплазија на простата (БХП)

Бенигна хиперплазија на простата (БХП) е состојба која се карактеризира со зголемување на простатата проследено со воспаление и отежнато уринирање. Ова заболување зафаќа 50% од машката популација на возраст над 50 години. Хормоналниот дисбаланс кај оваа група на мажи игра значајна улога во равивање на БХП. Терапијата на оваа состојба може да се состои од синтетички лекови или природни производи. Синтетичките лекови се ефикасни но предизвикуваат често несакани реакции и имаат негативен ефект врз сескуалниот живот. Во моментов во Западна Европа, случаите на БХП првично се третираат со природни производи.

Простабор форте течни капсули претставува производ којшто е комплетно природен

Простабор форте течни капсули, содржи високо квалитетен стандардизиран екстракт од плодови на Со Палмето (Serenoa repens)– 320mg.

Активната компонента на Простабор форте течни капсули делува такашто го инхибира езимот 5α-редуктаза и на тој начин ја спречува конверзијата на тестостеронот во DHT (дихидротестостерон) кој е главен стимулатор на растот на простата. Назабена палма, исто така, го спречува DHT да се врзе за неговите рецептори. Дополнително, антиинфламаторната (инхибиција на циколооксигеназа-COX и 5- липооксигеназа-LOX) и спазмолитичната активност врз мочниот меур (инхибиција на Ca2+ канали и на α-адренорецептори) се важни и придонесуваат во намалувањето на факторите коишто предизвикуваат едеми при БХП.

Терапевтскиот ефект на производот е еднаков со синтетичките лекови, истиот е докажан со соодветни експериментални студии.

Предности на Простабор форте течни капсули:

 • Високо количество на екстракт од плодовите на назабена палма (Serenoa repens)- 320 mg
 • Активната компонента е липосолубилна, во иновативна форма- Solucaps, која што овозможува комплетна апсорпција и максимален ефект
 • За разлика од синтетичките лекови кои го намалуваат либидото, Простабор форте течни капсули, ја подобрува сексуалната функција и не влијае негативно врз либидото
 • Процесот на стандардизација гарантира чистота и максимална ефикасност
 • 100 % природен производ
 • Не предизвикува несакани ефекти и е погоден за подолготрајна употреба

Дозирањепо една течна капсула дневно, после јадење.

Еритроцити – цел на Ковид-19?!

Еритроцити – закана за новиот сој според SARS-CoV-2 истражувањето

Новиот сој на SARS-CoV-2 ја напаѓа коскената срцевина и го спречува формирањето на црвени крвни клетки (еритроцити). Ова го потврдува заедничкото истражување на руски и јапонски научници. Резултатите се објавени во списанието Archiv EuroMedica.

„SARS-CoV-2, вирусот навлегува во епителот каде што се размножува и преминува во крвотокот. А оттаму ги напаѓа дигестивниот систем, уринарниот систем и белите дробови, како и еритроцитите. Сметаме, дека неговата основна цел е коскената срцевина, која ги произведува сите крвните елементи кои ја формираат крвта. Со тоа си ги објаснуваме и непознатите нешта, кои се случуваат со имуните клетки и мегакариоцитите во коскената срцевина“. Тоа го кажуваат научниците и додаваат, дека SARS-CoV-2 цели и кон белата пулпа на слезината– место каде што се локализирани имунокомпетентните клетки.

Објаснуваме дека:

 • белата пулпа на слезината е лимфно ткиво и содржи посебен вид на лимфни фоликули (малпигиеви телца) низ кои поминува артериола
 • артериолата е мал крвоносен сад во микроциркулацијата на крвта, гранка на артерија која дополнително се разгранува до капилари
 • фоликулите образуваат лимфоцити

Поради ова, секундарните инфекции кои настанале се опасни за пациентите

Засегнатите пациенти можат да бидат лекувани само со антибиотици.

Сепак, закрепнувањето не е загарантирано, поради можноста од полиорганско затајување, кога бројот на еритроцитите ќе започне да се намалува.

Невообичаено ниските вредности на еритроцити во крвта се поврзуваат уште со анемија, повреда на мозочните неврони и крвоносните садови.

Меѓуклеточните врски и интеракции се предмет на идно истражување. Научниците се обидуваат да разберат кои клетки во телото треба да бидат стимулирани при евентуално тежок тек на заболувањето.

За производството на здрави еритроцити и заштита од ризик фактори кои произлегуваат при инфекција со коронавирус хематолозите препорачуваат…

Фоливит ® Феро/Folivit® Fero – хематолошко средство со благопријатен ефект врз формирање на крвите елементи (хематопоезата). Производот ги содржи трите најважни компоненти за формирање на црвените крвни клетки и хемоглобинот:

 • Железо- 15 mg (во форма на железен фумарат 45.60 mg)
 • фолна киселина- 400 mcg
 • витамин В12- 9 mcg

Железото учествува во синтеза на хемоглобин во еритроцитите. Фолната киселина и витамин В12 – учествуваат во изградба на миелинските обвивки на невроните на ’рбетниот мозок.

Составните компоненти на Фоливит ® Феро/Folivit® Fero се дополнуваат меѓусебно и заемно го засилуваат своето дејство. Нивната специјалната течна фаза (Solucaps), во која се наоѓаат, обезбедува уште посилен и целосен ефект.

Фоливит Феро/Folivit® Fero е безбеден за употреба. Нема податоци за несакани ефекти дури и при подолготрајна употреба. Дозата е по 1 течна капсула дневно, после јадење. Периодот на употреба зависи од здравствената состојба, но препорачливо е да не е помалку од 3 месеци.

„Жешки бранови“ ноќе – повеќе кај жени кои не се движат често!

„Жешки бранови“ ноќе – повеќе кај жени кои не се движат, заседнатиот начин на живот е поврзан со поголем ризик од ноќни топли бранови. Тоа е објавено во проучувањето презентирано на годишниот состанок на Северноамериканското друштво за менопауза (NAMS)

Продолжено седење на едно место и поврзаноста со ноќните топлотни бранови

Топлите бранови во текот на ноќта се едни од најнепријатните симптоми на менопауза. Топлите бранови го нарушуваат сонот кај жените и се чувствуваат нефункционалнo во текот на денот.
„Како истражувачи, сакаме да ги намалиме тешкотиите на оние кои се засегнати од овие компликации и да го подобриме нивниот квалитет на живот.’’ Зборовите се од Д-р Сара Витковски од колеџот Смит во Нортхемптон, Масачусетс, САД, која е водечки автор на студијата. Таа и нејзиниот тим ја следат состојбата на 77 жени пред менопауза, менопауза и постменопауза. Истражувачите ја проучувале врската помеѓу топлотните бранови во текот на ноќта и физичката активност на учесниците. За целта:

 • Ја следат дневната активност на жените со фитнес-тракер на зглобот (уред кој собира информации за вежбите и активностите на неговиот сопственик)
 • Ја мерат фреквенцијата на брановите во текот на ноќта користејќи електроди на градите на волонтерките

Резултатите од анализата на податоците покажуваат дека…

 • жените во раните фази на менопауза или во менопауза имаат до 9 епизоди на топли бранови во една ноќ
 • на секои 3 часа и 20 минути поминати во седење или лежење, добиваат во просек по 1 дополнителна епизода топли бранови навечер

Во оваа фаза, научниците се уште немаат едногласен одговор на прашањето како се поврзани седењето и топлите бранови. Тие претпоставуваат дека „грешката“ е во крвните садови. Според истражувачите, крвните садови на жените кои водат неактивен начин на живот се во лоша состојба. Тие не се прошируваат правилно, телото ја задржува топлината и се зголемуваат топлите бранови. Ова делумно објаснува зошто жените кај кои има повеќе топли бранови и ноќно потење се изложени на поголем ризик за кардиоваскуларни заболувања.

Во борбата против ноќните топли бранови и несоницата доаѓа помош …

FEMINORM Good Night® / ФЕМИНОРМ Добра Ноќ® – природен производ за совладување на менопаузалните тегоби, како што се топлите бранови и проблеми со спиењето. Дополнителните придобивки од внесот се подобро расположение, зголемена концентрација и работоспособност.

FEMINORM Good Night® / ФЕМИНОРМ Добра Ноќ® е со широк спектар на дејство на кое е овозможено благодарение на рационалната комбинација од природни фитоестрогени и природниот хармонизатор на сон – мелатонин.

Фитоестрогените го воспоставуваат хормоналниот баланс со врзување на естрогенските рецептори и стимулирање на нивната активност. Мелатонинот го регулира биолошкиот часовник и циклусот спиење/ будење.

FEMINORM Good Night® / ФЕМИНОРМ Добра Ноќ® има одлична подносливост и е безбеден и при долготрајна употреба. Не го инхибира природното производство на естроген во организмот. Се дозира 1-2 капсули навечер, 30-60 минути пред спиење.

FEMINORM Good Night® / ФЕМИНОРМ Добра Ноќ® е достапен во сите подобро снабдени аптеки, освен аптеки на Зегин.

Намалена сексуална моќ кај мажи – постојат повеќе причини !

Намалено либидо кај мажи – 4 можни причини

Подолг период на намалено либидо кај мажи може да биде причина за анксиозност, и влијае врз целокупното здравје. Во следните редови споделуваме причини за губење на сексуалниот интерес од страна на посилниот пол.

Намалено либидо кај мажи – проверете го нивото на тестостерон

Обично, со возраста, нивото на тестостерон во машкиот организам постепено почнува да опаѓа, но понекогаш овој проблем ги погодува и помладите. Тестостеронот е одговорен за производство на сперматозоиди, градба на мускулите и коскената маса. Влијае и врз сексуалната желба. Со намалување на нивото на тестостерон, либидото кај мажите се намалува паралелно. За да се утврди дали причината за губење на сексуалниот интерес е ниското ниво на тестостерон, неопходно е да се посети специјалист и да се направат потребните тестови.

Стрес

Научно е докажано дека прекумерниот стрес има негативно влијание врз сексуалната активност. Често, намалената желба е поврзана со зголемено производство на кортизол, кој е наречен хормон на стрес. Под влијание на овој стероиден хормон се забележува стегање на крвните садови. Ова доведува до намалување на протокот на крв во половиот орган и е предуслов за еректилна дисфункција. За справување со нервната напнатост, добро е да се применуваат техники за управување со стресот како што се вежби за дишење и медитација.

Проблеми со сон

Хроничниот недостаток на квалитетен сон може да доведе до чувство на постојан замор и значително да го намали либидото кај мажите. Резултатите од проучувањето покажуваат дека мажите кои страдаат од опструктивна ноќна апнеа имаат пониски нивоа на тестостерон. Кај нив се намалува и либидото и сексуалната активност. Друг експеримент спроведен меѓу млади, здрави мажи го ограничи времето на спиење на 5 часа навечер во текот на една недела. Резултатот е пад на нивото на тестостерон за околу 10-15%. Истражувачите откриле дека негативните ефекти биле особено изразени помеѓу 14:00 и 22:00 часот следниот ден.

Недостаток на физичка активност

Сексуалната активност кај мажите е под влијание на спортските активности во нивното секојдневие. Недостатокот на физичка активност доведува до голем број здравствени проблеми, а еден од негативните аспекти е намалената желба за интимен контакт. Редовното вежбање го намалува ризикот од хронични состојби како што се дебелина, висок крвен притисок и дијабетес тип 2. Сето ова е предуслов за ниско либидо. Но, сè мора да биде во разумни граници. Прекумерното или напорно вежбање може да ја намали и сексуалната возбуда кај мажите.

Целосно природен производ, кој ги решава проблемите, поврзани со намалено либидо кај мажите

За да се зголеми либидото и да се подобри сексуалната функција, претставниците на посилниот пол може да му веруваат на Kamagra® / Камагра®. Ова е природен производ кој комбинира четири природни состојки со моќно дејство за севкупно подобрување на сексуалното здравје кај мажите.
Kamagra® / Камагра® го нормализира нивото на тестостерон, го стимулира процесот на сперматогенеза и го покачува машкото либидо. Ја подобрува еректилната способност, ја зголемува зачестеноста на сексуалните односи и помага да се постигне целосно сексуално задоволство кај двата партнери.
Сите овие корисни ефекти на Kamagra® / Камагра® се постигнуваат без здравствени ризици.
Kamagra® / Камагра® е производ дизајниран за долгорочно решение на сексуалните проблеми, односно не е само со моментален и минлив ефект. Се употребува најмалку 4 седмици, додека не се појави позитивен и траен резултат. Има научно докажан ефект и нема контраиндикации.

Вакцинирањето против Ковид – 19 не мора да биде со последици!

Вакцина против Ковид-19 – може да биде со или без несакани ефекти

Многумина сугерираат, дека појавата на несакани ефекти после вакцинирање против Ковид-19 е знак, дека имунизацијата е успешна. Но, истражувачи од институтот Johns Hopkins Medical се категорични, дека симптомите не треба да бидат толкувани на овој начин. Тие заклучиле, дека вакцините имаат многу добар ефект во однос на генерирање на силен имун одговор, независно дали се развиваат симптоми после вакцинирањето или не.

Научниците спроведуваат истражување, чија што цел е да востанови дали недостигот на реакција после вакцинација значи послаб имун одговор. Резултатите покажуваат, дека 99,9% од учесниците развиле антитела против вирусот после вакцинирање со вакцина на Pfizer-BioNTech или Moderna.

Механизам на дејство на РНК вакцините

Површината на вирусот SARS-CoV-2 е покриена со т.н. Spike протеини, со чијашто помош се прицврстува за здравите клетки и успева да ги инфицира. Вакцините на Pfizer-BioNTech и Moderna имаат нова технологија, која се базира на информациона РНК. Препаратите содржат безопасен дел од ланецот на РНК, кој се инјектира во телото, наместо целиот вирус. Вакцините ги активираат имуните клетки да произведуваат безбеден дел од Spike протеините на вирусот. Откако имуните клетки ќе направат копија на протеинот, тие го елиминираат генетскиот материјал од вакцините. Имуниот систем реагира и започнува да произведува антитела против SARS-CoV-2, кои го неутрализираат вирусот или ја ограничуваат сериозноста на заболувањето.

Несакани ефекти после вакцинација

Во споменатото истражување учествувале 954 здравствени работници од тимот на институтот Johns Hopkins Medical, и сите биле вакцинирани со вакцини на Pfizer-BioNTech или Moderna. Кај некои од учесниците има податоци за претходна инфекција со SARS-CoV-2. Во истражувањето учесниците доставувале податоци за реакции после вакцинација со прва и втора доза. Предложени им се следните опции за одговор: никаква реакција, лесни симптоми – тоа вклучува болка на местото на убод, главоболка и благ замор, или клинички значајни симптоми како температура, треска и силен замор.

Само 5% од учесниците пријавиле несакани ефекти после првата доза. После вакцинирањето со втора доза, 43% пријавиле појава на некои од најчестите симптоми. Резултатите покажуваат уште, дека луѓето, кои што се вакцинирани со Moderna се посклони на пројавување на клинички значајни симптоми. А кај оние, кои имале претходна инфекција со вирусот, веројатноста од појава на несакани ефекти е поголема после примена на првата доза, наместо при втората.

Природен производ, кој што придонесува за намалување на несаканите ефекти од вакцината

Имуфлам ®/ Imuflam® го смирува воспалението, го регулира имунитетот, со што му помага на организмот полесно да ги поднесе можните несакани ефекти од Ковид вакцините. Благодарение на рационалната комбинација на Мачкина канџа и Танацетум партениум (партенолид – 0.6 mg):

 • ја намалува болката, температурата, алергиските реакции и ризикот од создавање на тромб;
 • покажува позитивно дејство врз функцијата на имуниот систем, го регулира имунитетот и имуните процеси.

Имуфлам ®/ Imuflam® не го потиснува, туку го насочува имуниот одговор во правилна насока. Може да се употребува и при субфебрилна температура (од 37 до 38 °С), а не само при температура над 38 °С. Нема податоци за несакани ефекти.

Ковид – 19 кај деца –може да е продoлжен

Процентот на деца кои прележале Ковид – 19 и имаат симптоми и после 12 недели, кои не може да се објаснат со друга причина, е зголемен

Има случаи на детски Ковид со постојани симптоми. Ова го изјави во интервју за онлајн издание д-р Кристина Калво. Таа е шеф на Одделот за педијатрија и заразни болести во детската болница Ла Пас во Мадрид и претседател на Шпанското друштво за детски заразни болести (SEIP).

Детски ковид со постојана симптоматика

„Долг Ковид развиваат и децата. Причините засега не се познати. Во Шпанија, колку што сум запозната, нема официјална статистика за следење на случаи на Ковид со постојани симптоми кај децата. Според некои студии на оваа тема, 4% од децата имаат продолжителен Ковид, според други – процентот е поголем“, вели д-р Калво. Таа објаснува дека долг Ковид значи кога симптомите траат повеќе од 12 недели. Според неа, симптомите кај засегнатите деца се слични на оние кај возрасните. Најчести поплаки се замор, главоболка, проблеми со концентрацијата и мускулни болки.

Д-р Калво посветува посебно внимание на необичната, но сериозна компликација кај децата со Ковид-19

Познат е како „мултисистемски воспалителен синдром“ (МИС-Ц). Се јавува приближно еден месец по инфекцијата и може да се појави и кај симптоматските и кај асимптоматските деца.

„Мултисистемски воспалителен синдром е една од ретките потенцијални причини за прием во одделението за интензивна нега за деца со Ковид-19. Се манифестира со висока температура, појава на мултисистемска воспалителна реакција и дисфункција на органите. Сличноста со болеста Кавасаки е голема“, вели д-р Калво. Таа додаде дека во моментов нема специфичен тест за дијагностицирање на перзистентен Kовид кај децата. „Дијагнозата се поставува врз основа на симптомите карактеристични за состојбата и по исклучување на други можни причини за поплаките. Во моментов нема специфичен третман за долг Ковид кај децата. Третманот е индивидуален и се одредува според состојбата на младите пациенти. Иако се пролонгирани, симптомите со текот на времето исчезнуваат“, вели д-р Калво.

За детски Ковид со постојани симптоми се препорачуваат…

Имунобор Кидс Актив Сируп/Imunobor® Kids Activ Syrup и Имунобор Кидс растителни капсули/Imunobor® Kids VGCaps. Родителите ги познаваат добро, а децата ги обожаваат. Имунобор Кидс Актив Сируп/Imunobor® Kids Activ Syrup е за најмалите, а Имунобор Кидс растителни капсули/Imunobor® Kids VGCaps – за децата во училишна возраст.

Имунобор Кидс Актив Сируп/Imunobor® Kids Activ Syrup и Имунобор Кидс растителни капсули/Imunobor® Kids VGCaps го подобруваат ефектот на антибиотскиот третман, го намалуваат времетраењето на заболување и спречуваат компликации од инфекцијата.

Употребата е едноставна, што го олеснува придржувањето кон пропишаната терапија. Нема податоци за несакани ефекти. Имунобор Кидс Актив Сируп/Imunobor® Kids Activ Syrup и Имунобор Кидс растителни капсули/Imunobor® Kids VGCaps се достапни во аптеките, а ефектот го гарантира Борола.

Идентификуван нов фактор кој може да придонесе за тешка форма на Ковид – 19

Зголеменото ниво на протеинот CD47 кој се наоѓа на површина на клетките кај луѓето – предиспонирачки фактор на тешка форма на Ковид – 19?

Идентификуван е нов можен предиспонирачки фактор за тешка форма на Ковид-19. Тоа го потврдуваат научниците од Училиштето за бионауки при универзитетот во Кент, Англија и Институтот за медицинска вирусологија при универзитетот „Јохан Волфганг Гете“ во Франкфурт на Мајна, Германија

Резултатите од истражувањето се објавени во списанието Current Issues in Molecular Biology.

Истражувачите откриваат, дека кај инфекција на клетката со SARS-CoV-2, вирусот причинител на COVID-19, нивото на протеинот CD47 на клеточната површина се зголемува.

Имено, тоа е еден од клучните елементи кои придонесуваат за тешка форма на Ковид – 19 според научниот тим

По правило, протеинот CD47 испраќа сигнал „не ме уништувај“ до имуниот систем – заштитата на организмот против инфективни организми и други штетници. Научниците предупредуваат, дека протеинот CD47 спречува распознавање на заразените клетки од страна на имуниот систем.

Тоа доведува до производство на повеќе вируси во организмот и потешка форма на инфекцијата.

Предиспонирачки фактори за тешка форма на COVID-19 како поодмината возраст и дијабетес се поврзуваат со покачено ниво на протеинот CD47. Покаченото ниво на протеинот CD47 придонесува за појава на покачен крвен притисок, кој може да биде претходник на компликации при боледување од Ковид – 19 како што се:

 • акутен инфаркт на миокардот (срцев удар)
 • цереброваскуларен инсулт (мозочен удар)
 • бубрежно заболување

Се отвораат нови хоризонти во лечењето на Ковид – 19

„Толку е возбудливо! Возможно е да сме откриле важен фактор, кој што е поврзан со тешка форма на Ковид – 19. Тоа може да е голем чекор во борбата против пандемијата и да доведе до разработување на нови терапии против инфекцијата“. Тоа го кажува проф. М. Михаелис од универзитетот во Кент.

„Правиме еден чекор напред и покажуваме, дека ќе се бориме до крај со Ковид – 19“. Категоричен е проф. Џ. Синатл од универзитетот „Јохан Волфганг Гете“ во Франкфурт на Мајна.

Природно закрепнување после тешка форма на Ковид – 19 со докажан резултат

Имунолозите препорачуваат Имуфлам® / Imuflam® за цeлосно закрепнување на организмот после тешка форма на Ковид – 19. Имуфлам® / Imuflam® го соединува дејството на имуномодулатор и антиоксиданс. Секоја капсула на Имуфлам® / Imuflam® претставува рационална комбинација на екстракт од Мачкина канџа – 350 mg и Танацетум партениум (0.6 mg партенолид) – 150 mg. Состојките се дополнуваат и заемно го засилуваат својот ефект. Како резултат на тоа, производот покажува позитивен ефект врз имуниот систем. Болката се намалува и се совладува воспалителниот процес кој е карактеристичен за вирусните инфекции.

Дозирање на Имуфлам® / Imuflam® после прележување на Ковид – 19: 1 капсула 2 пати на ден после јадење, минимум 3 месеци. Нема податоци за несакани ефекти. Имуфлам® / Imuflam® е погоден за употреба за луѓе со пропратни заболувања.

Безалкохолна стеатоза (замастување) на црн дроб – начин на исхрана за помош

Медитерански начин на исхрана против замастен црн дроб

Зелената медитеранска диета, која е уште побогата со растителни компоненти од класичната верзија, ги намалува за половина симптомите на безалкохолната хепатална стеатоза. Тоа е заклучено во проучувањето на истражувачи од универзитетот Бен – Гурион во Негев, Јужен Израел, објавено во сп. Gut.

Повеќе за позитивниот ефект на овој начин на исхрана кај пациенти со безалкохолна стеатоза на црн дроб

18-месечното истражување започна да се спроведува во 2017 година, и опфаќа 294 работници на возраст од 50 год. во израелскиот центар за нуклеарни истражувања Негев (NNRC) во Димона. Учесниците во истражувањето се со абдоминална дебелина (акумулација на прекумерна маснотија во абдоменот).

Тие се поделени во три групи, по случаен избор. Учесниците од првата група се придржуваат до класична здрава исхрана. Учесниците од втората, се хранат со традиционална медитеранска, а учесниците од третата група – со зелена медитеранска диета. Покрај диетата, секој волонтер добива режим за вежбање и бесплатна карта за во теретана. На почеток и на крај на проучувањето, беше користена магнетна резонанца за да се опередели нивото на маснотии во црниот дроб на учесниците.

Резултатите од компаративната анализа покажуваат дека …

Секоја од трите диети доведува до намалување на мастнотиите во црниот дроб. Сепак, зелената медитеранска исхрана е лидер во рангирањето со 39% намалување на маснотиите на црниот дроб. Потоа, следува традиционалната медитеранска диета со 20% и на крај класичната здрава исхрана со12%.

Позитивниот ефект на зелената медитеранска исхрана го објаснуваат со фактот дека таа:

 • се нагласува приемот на алгите манкај и оревите, кои се богати со специфични полифеноли
 • црвеното и преработеното месо речиси и да ги нема

„Новата зелена медитеранска диета е уште подобра од традиционалната верзија. Може да им помогне на оние кои страдаат од безалкохолна стеатоза значително да ја подобрат состојбата на црниот дроб“, се надеваат испитувачите.

Кај безалкохолна хепатална стеатоза, се препорачува диетата и вежбањето да се комбинираат со …

Hepten® / Хептен® моќен хепатопротектор, кој создава целосен комфорт за црниот дроб. Производот е со целосно природен состав. Активната состојка е екстрахирана од семето на растението Бел трн (Silybum marianum).

Силимаринот е смеса од изомерни флавоноиди (силибинин, силикристин и силидианин), кои се подгрупа на полифенолните соединенија. Освен што ги неутрализира слободните радикали , тој го зголемува производството на глутатион во црниот дроб и цревата. Глутатион се користи за детоксикација на клетките на црниот дроб.

Hepten® / Хептен® е целосно безбеден и пациентите одлично го поднесуваат. Не предизвикува несакани ефекти и е соодветен за долготрајна употреба. Иновативната фармацевтска форма – течни капсули (Solucaps), овозможува целосно и брзо усвојување од организмот. Може да се употребува како кај возрасни, така и кај деца.


Post navigation